کاتا در کاراته اهمیت بسیار زیادی دارد و اجرای صحیح و دقیق آنها بخش مهمی از تمرینات این رشته ورزشی را تشکیل میدهد.
هر کاتا حدودا از ۲۰ تا ۷۰ حرکت(چرخش و گام برداشتن) تشکیل شده که با همراهی انواع ضربات دست و پا انجام میشوند. بسیاری از کاتاها بر اساس تعداد حرکاتشان نامگذاری شدهاند.
از آنجا که ۱۰۸ عدد مهمی در بودیسم است، بسکاتا (به ژاپنی: ذح یا ذخ) به معنای فُرم واژهای ژاپنی است و به مجموعه حرکات از پیش طراحی شدهای گفته میشود که میتواند به طور انفرادی یا گروهی انجام شود.

استفاده از مشت و ضربات پا و حتی ایستادن در حالتهای مختلف همگی از شاخصه های کاتا هستند.
کاتا کلمه ای ژاپنی است و در لغت به معنی شکل و فرم (form) می باشد. کاتا در واقع الگوهای حرکات تهاجمی و تدافعی را به صورت جزیی در حرکت تکی و یا گروهی تعریف می کند.

این ورزش، در زمانهای بسیار دور ورزشی زیر مجموعه کاراته بوده. استادان کاراته، کاتا را به عنوان شیوه ای برای بالا بردن توانایی، قدرت و تکنیک شاگردانشان به آنها یاد می دادند. شیوه ا ی که با آن بتوانند در برابر دیگران از خود دفاع کنند. اما معنای تکنیک در این ورزش به طور کامل آشکار و بدیهی نیست. سطوح بالای تکنیک فقط پس از گذشت سالها و مهارتهای فراوان فرد مشخص و آشکار می شود و گاهی اوقات هم پس از سپری شدن دوره های تحت آموزش!
هر کاتا دارای دو هدف می باشد.
1-اهداف فیزیکی تمرینات کاتا
علاوه بر افزایش دانش تکنیکی شخص، کاتا از نظر پرورش جسمی دو هدف دارد اول تقویت استخوانها وماهیچه ها برای حداکثر کارایی بیو مکانیسم شخصی.
هدف دوم پرورش حرکت و انعکاسهای سریع و واکنش سریع در وضعیت دفاع از خود.

2-اهداف متا فیزیکی تمرینات کاتا
درتمرینات کاتا کیفیت های غیر فیزیکی نیز وجود دارند که باید به آنها توجه بسیار کرد تکامل ذهن و روان. فروتنی و تواضع، کاتا با تعظیم شروع و بعد از اجرای هر کاتا احترام انجام می گیرد. ( با تعظیم کردن ) کاراته کا حرکات خود را در یک وضعیت آرام و آماده نبرد که در عین حال از هوشیاری کامل برخوردار است شروع می کند. مرکز جاذبه و یا تاندن نقطه قدرت و تمرکز می شود و در این حالت کاراته کا کاملأ آماده مبارزه می شود.

|